HOBALL 筆記簿

July 16, 2009

金甲蟲

Filed under: 投機投資, 政治 經濟 — Tags: — hoball @ 10:57 am

原文於此: http://www.inv168.com/phpBB3/viewtopic.php?f=21&t=51520&start=75

糟老頭 寫:

DCC 寫:(閣下睇石油150—>300, 完全違反人性及現實, 已證明睇錯啦)

原來你收尾加左喱句上去, 咁我又回應下.
我係幾年前初到 168, 開始談及睇好油價 , 當時油價是 50多元, 第一篇搭咀講油嘅係 kkccho08 出題嘅Calling 無戰, 期油見 57, 點睇, 時維 2005 年12 月初, 當時我話 “短、中、長線我都係睇昇”
油價跟住升升跌跌, 最後升到~ US$150 才回落.
相信閣下必有更佳戰績, 還請示下, 讓吾等謨拜. 圖檔

約 ~ 2 年前, 我曾說睇 3 年內見 300. 無論現在油價如何, Sorry ! 你仲未可以話我錯, 因為未夠鐘. 一年時間內, 好多野仲可以發生, 想抽稱我, 最好俾少少耐性. 到時我會自動行出來. 圖檔

DCC 寫:..炒到天價

金價只是9百、1千左右, 何以見得就是「天價」? 圖檔圖檔圖檔圖檔
黄金價值, 幾千年來一向沒變, 變的只是你袋中越印越多越唔值錢的銀紙 ! ============> 圖檔
古羅馬時代, 一安士黄金可以夠一個男人買一套像樣的衣服 ( toga and belt ), 和現在一安士黄金夠換錢去買套見得吓人的西裝差不多.
百多年前美國, 一安士銀幣夠付一個工人一天辛勞, 以 Silver : Gold Ratio ~ 1 : 16 計, 即是一月人工約莫等如 2 安士黄金.
四五十年前香港, 一般工人月薪 三五百左右. 當時 ~ 金價約三四十元美金一安士, 當時美元滙價 5:1, 亦是一月人工約莫等如 2 安士黄金.

上列數字, 雖然粗略, 卻非我杜撰, 而是有史書可尋, 有老香港可問.
即是, 無論黃金的叫價是多少, 它代表的價值幾千百年來無大變化. 做一個月工換 2 安士黄金, 古已如此, 何「天價」之有 耶 ?

DCC 寫:只要其中一個核國家發爛都夠.
更可況俄羅斯, 中國, 仲有一大堆東歐, 南美及亞洲國家都有核武.
班人炒貴d 金, 為了俾班炒家出貨而改變遊戲規則.
呢d 係犯眾憎, 我都想睇睇到時呢4-5個國家點頂得住其他國家及全球人民.
(同呢個題目所講一樣, 阿爺係唔會單單為o左股東利益, 而冒人民暴動的風險.)

此段錯漏百出, 如不更正, 有損閣下英名. 圖檔

圖檔 <== 濫發鈔票, 令百物騰貴民不聊生, 才是民亂的主因 ! 和金有何關係 ? 本末倒置, 莫比為甚.
反而, 如果有國家推出 有黄金做後盾的 honest money , 必然如大旱之見甘霖, 成為追捧對象, 又怎會引發核戰 ?
Weimar Republic 之初, 德國有酒店門僮獲貴族客人贈一金幣作小費. 高速通漲發生後期, 該門僮用 該金幣買了那酒店 ————————– 所在的整條街. 這故事聽過沒有 ?

最近,核子大國之一的俄羅斯, 在 G20提倡 Return to Gold Standard .
最近,核子大國之一的中國, 在 G20 前重提死鬼凱恩斯以 30 種 包括黃金的天然資源組成合成貨幣 “Bancor”, 証明中國亦認同黃金在貨幣中的一定地位.
核武國家之一的印度, 人民擁金最多 .
核武大阿哥的美國, 則 Gold Reserve 最多 .
疑似核武國家南非及巴西亦有豐富金礦.

( BTW, 請問那個東歐國家有核武 ? ? ?)

有些核武國家可能沒有很多金. eg : 巴基斯坦.
巴基斯坦前總統穆沙拉夫自傳中透露 : 當年老美要求巴基斯坦合作, 攻打阿蓋達, 否則 “炸到巴基斯坦返回石器時代”, 結果, 這個全球唯一有核武的回教國家也不得不低頭就範.

即是 : 個個大佬都有金又有核武, 邊過國仔敢有異議 ? 圖檔 ? 况且, 到時如果叫你做一月人工, 換約莫等如 2 安士黄金既 Gold-Backed-Currency , 你會 Call Now Yeah XYZ#$%! 上戰場去做炮灰, 定係即刻開工? 你咁明白人性, 你話勒 !

DCC 寫: WW3 係一定打核戰. 全球冇一個地方可以避過核幅射.
俾你地生存到都冇用.

Sorry to disappoint you , but gold has the best radiation-shielding properties of all materials. No one uses gold to shield radiation (except in spacecraft and satellites ) because it is so expensive. 在下無能, 但相信其他 goldbugs 藏金可能多到鋪哂間地下室上下四方, 再加糧水 filter 等物, 佢地在核戰後存活率應會比其他人高一點點. 當然, 爆到正即時煙飛灰滅, 更好 ! 我見到上帝一定多謝佢 !

所謂 : 一人有一個夢想, 我兄的夢想, 似乎是一個所有金甲蟲呻吟其中的血地獄.
金甲蟲的夢想, 只是一個 honest money 的社會, 不是一個被 inflation 蠶食, 供幾十年強積金醫療保險到頭來唔夠在私家醫院二等房捱 1 個月的地方.

Honest Money 這個概念, 影嚮很多金融、地產、再而及傳媒的生計. 飯碗攸關, 怪不得金甲蟲四處被人追打 圖檔.
所以, 除非被人點名賜救, 否則, 金甲蟲是一向是很明哲保身 的, 不會壞人衣食的. 圖檔

Truth comes in three stages. First, it is ridiculed. Then it is vigorously denied. Finally , it is accepted as self-evident — 叔本華.

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: