HOBALL 筆記簿

December 31, 2010

rookie說莊股

Filed under: 投機投資 — Tags: , , , — hoball @ 4:15 pm

原文:http://www.inv168.com/phpBB3/viewtopic.php?p=1487742#p1487742

rookie » 週五 12月 31, 2010 3:53 pm

升: 係貨源歸邊,跌:係貨入弱者手。

以無良港燦打莊股做教材,692都可以算係textbook黃金例子。

如果手上有692超過3年期既日線圖,便可知莊家收集期成本約4毫-7毫。 (obv每日流入約:數百萬-數千萬,係+)。

通常莊股都會以3浪或5浪上升去坤人。 擺明比你睇。 每個上升浪個特點係個angle一個比一個steep。

總之耦上去幾多棍都好: 成本價(當然唔計使下大股東”奠”出黎個堆)係不變的。

要有巨利。 莊家並不需要將 隻股舞到天咁高的(5x,10x,or even 20x)。 關鍵係”高位”跌落黎個下,有無一個(甚至2個甚至3個)長”櫃面”(平台)俾散戶”貪平(因已經見過高位,下跌30%-50%必然有散戶覺得超平而買 入)慢慢吸(即係比莊家散水)。 通常呢d見高位後既平台位都只有高位既30%-50%。 而呢d平台位唔看都唔知,原來往往係莊家成本既1-2倍。

好多人以為莊家派發必定係上升期甚至高針頂圓頂派發。 其實係錯的。 高位REGION莊家須然已經派了部分貨(可以係20-30%貨源),但真正既利潤係來至下跌之後既無數平台位!!!

692做左3蚊高位後,係今年5月開始OBV便正式由+ -> -數。 即係話貨已盡入弱者手。 當時股價係做1蚊!!!

當日PMI叫人係1蚊買,話越跌越收。 俾我鬧到佢收皮。就係咁解。

如果輸錢既散戶肯看下圖(平台位1.5, 1.0, 0.7,OBV,甚至MACD都有顯示派發已經進行中)。

高位: 3個3。 平台位1.5(長度屬第二長), 1.0(最短), 0.7(最長,即係莊家最後既貨源亦出埋)。

再講多次,莊家股下跌時先係散貨過程,大派發一定係下跌浪之平台位。 但上升期一樣可以有平台位,但不可長,如果一長亦可能代表莊家推牌唔玩。 搵過第隻好啦。 講到尾,中外大細莊炒法都係大同小異,始終買貨要成本,散貨要時間。 呢2樣野係千古不變之定律。

rookie

rookie » 週五 12月 31, 2010 4:04 pm

廢話都要講多次: 買入一隻股票時因為股價圖只能看到”左邊”(因為右邊仍未發生 :mrgreen: ),所以是否”仍”在上升期是不知的。 固此必須要定止蝕。 10%也好15%也好。 用圖之上升軌/Cup-cradle位/頸位/平均線/indicator判必SL位也好,必定要執行。

人非草木,有感情的。 尤其是對一隻曾經幫自己嬴過好多錢既股票,必定會介心一次比一次低。

所以要練就一副無情機械操作的心。

做唔倒,就唔好賴個衰莊啦 :bbs40:

rookie

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: